Over DON

Stichting DON werd in 2006 opgericht met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes te behandelen is, is de ziekte nog steeds niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend, van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen.

‘’We zijn stichting DON begonnen omdat we iets zochten in de diabeteswereld wat we niet konden vinden. Ik vond dat er een groep mensen moest zijn die zich met niets anders bezighoudt dan genezing. Er ging, en gaat nog altijd, veel meer geld naar care dan naar cure. Dat verbaasde mij. Bij DON gaat elke cent naar cure. ‘’ Maarten de Gruyter, oprichter en voorzitter van stichting DON. Maarten heeft zelf diabetes type 1 sinds zijn zevende. 

De mensen achter DON hebben allen een hun eigen drive en ambitie om diabetes type 1 de wereld uit te helpen. Ze maken zich hard voor het doel van stichting DON zodat hun zoon, dochter, vader, moeder, echtgenoot, nichtje, neefje, goede vriend of vriendin de ziekte op een dag niet meer kent. Om er voor te zorgen dat ze hun eigen gezondheid op een dag terug in handen krijgen. 

Hoewel er veel voortgang wordt geboekt, is er nog altijd geen doeltreffend geneesmiddel tegen diabetes type 1. Blijven investeren in onderzoek is dus van het allergrootste belang. De weg naar genezing van diabetes type 1 is lang maar we blijven hoop houden dat deze ziekte op een dag tot het verleden behoort. Hoop voor ouderen met complicaties. Hoop voor jongeren, dat ze een zorgeloze toekomst tegemoet gaan. Genezing, is het niet voor deze generatie dan toch zeker voor de volgende.

Om fundamenteel diabetesonderzoek structureel te ondersteunen, houdt stichting DON zich onder meer bezig met de werving van donateurs. Donateurs binden zich voor een langere periode aan stichting DON. Ook organiseert stichting DON bijzondere evenementen waaronder een groot jaarlijks golftoernooi: DON Masters.

 

Wat gebeurt er met het gedoneerde geld?

 

Er wordt al veel geld geïnvesteerd in het onderzoek naar de vreselijke gevolgen van de ziekte diabetes type 1, maar naar onze mening nog te weinig naar het fundamentele onderzoek: het onderzoek naar de oorzaak van diabetes en naar complete genezing ervan. Stichting DON wil graag talentvolle onderzoekers steunen om nieuwe onderzoeken te starten die een begin van de oplossing kunnen aandragen. We leveren dan het startkapitaal voor de eerste jaren van het onderzoek (minimaal vier tot zes).  Zo krijgen de onderzoekers de kans de eerste resultaten zichtbaar te maken en stelt het hun in staat weer vervolg middelen te verwerven. Door te investeren in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek hopen wij dat diabetes type 1 op een dag tot het verleden behoort. Stichting DON ondersteunt momenteel zes onderzoeken die inzicht moeten verschaffen in de oorzaak en genezing van diabetes. De projecten lopen respectievelijk in het Leids Universitair Medisch Centrum, Vrije Universiteit van Brussel, Amsterdam UMC, en het MERLN-institute. 

De middelen die nodig zijn om de onderzoeken te steunen komen van donaties en van het organiseren van evenementen. De basis vormen de donaties van onze vaste donateurs. Zij steunen stichting DON gedurende vijf jaar met een vast bedrag. De vaste donaties worden jaarlijks aangevuld met eenmalige donaties. In vrijwel alle gevallen heeft stichting DON persoonlijk contact met haar donateurs. Naast de donaties organiseert de stichting elk jaar verschillende evenementen waarvan de netto baten ten goede komen aan de gestelde doelen.